15 juli kwam de tyfoon Glenda over Luzon, het eiland waar Manila op ligt. De eerste tyfoon die we van wat dichter bij mee maakten. Het waaide heel hard en er vielen veel bomen om. De stroom viel lang uit. Dat was wat ongemakkelijk, maar we hebben gezellig ‘de kolonisten van Catan’ bij kaarslicht gespeeld. Verder hebben we gelukkig geen narigheid of schade gehad.

De kinderen hebben de zomervakantie er inmiddels opzitten. Hans en ik hebben de afgelopen tijd om beurten gewerkt. Eind juli hebben we samen nog twee weekjes vakantie gehad. De kinderen zijn vaak meegeweest naar het babyhuis en genieten er enorm van om met de kleine kinderen te spelen, te helpen met eten geven en ze mee te nemen voor een wandeling.

In het babyhuis hebben we een nieuwe baby verwelkomd, Joy. Ze is nog maar drie weken oud. Triest dat zo’n leventje een start moet maken in een babyhuis, in plaats van in een gezin… We proberen haar veel vast te houden en te knuffelen. Dat vinden vooral Nina en Eva natuurlijk erg leuk!

Tijdens de zomer zijn de ouders van Annemarie 3 weken langs geweest. Wij en de kinderen hebben ervan genoten dat ze hier waren. Op dit moment zijn onze vrienden Addy en Rhodé Baksteen met hun drie kinderen op bezoek. We zijn samen ruim een week op vakantie geweest op Mindoro; zon, zee, strand (en ja, ook wat regen). Deze week loopt hun oudste dochter stage op de school van onze kinderen; ze is eventjes de hulpjuf van Pepijn. Addy en Rhodé nemen een kijkje in onze ministries.

In het babyhuis hebben we nog steeds last van schurft. We hebben het zo goed mogelijk proberen te behandelen, maar het is erg moeilijk om er echt vanaf te komen. De afgelopen weken zijn er veel kinderen ‘gematched’ aan hun nieuwe familie. Het papierwerk neemt vaak nog wel een paar maanden in beslag, voordat de kinderen opgehaald kunnen worden. Maar het is super als een van de kinderen trots de foto’s van zijn nieuwe papa en mama laat zien. Aankomende zaterdag zwaaien we een 10 maand oud jongetje uit dat naar zijn nieuwe Filipijnse ‘Voor-Altijd-Familie’ gaat.

Hans is druk bezig om een cursus te maken om trainers te kunnen trainen. Deze mensen leren wat basisbeginselen van het lesgeven zodat ze daarna zelf mensen kunnen trainen om een bedrijfje te starten. Volgende week (13-14-15 augustus) geeft hij deze 3 daagse MBC-cursus.

We zijn met het tuberculose programma gestart op een nieuwe plek. De eerste paar keer komen er vaak alleen maar mensen kijken, of we behandelen veel verkouden kinderen. maar nadat we het vertrouwen hebben gewonnen van de mensen komen ze met grotere problemen en kunnen we veel mensen screenen op tuberculose.

Er zijn veel mensen die door een dokter tuberculose medicijnen voorgeschreven krijgen, maar er wordt hen niet verteld dat de overheid deze medicijnen gratis verstrekt. De mensen zelf weten dat vaak niet. Dus moeten ze de dure medicijnen kopen en stoppen ze vaak na een korte tijd of nemen ze de medicijnen alleen in als er geld is (6 maanden onafgebroken medicijninname is belangrijk). Helaas wordt op deze manier de tuberculose steeds verder verspreid en worden veel mensen immuun voor de gewone medicijnen. Daardoor wordt de behandeling langer, moeilijker en veel duurder. Dat frustreert soms best wel. We proberen deze mensen zo snel mogelijk in het overheidsprogramma te krijgen en in de gemeenschappen betere voorlichting te geven.

Zo, nu hebben jullie weer even een idee van waar we mee bezig zijn!
We hopen dat jullie genieten van de zomervakantie.

Tot het volgende blog,
Groetjes,
Hans en Annemarie,
Nina, Eva en Pepijn

Meest recente berichten

Archief

Aanmelden Nieuwsbrief

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN:

{captcha}

VERANDER VANDAAG EEN LEVEN

Where there is no faith in the future, there is no power in the present.

John Maxwell

DOE MEE
CONTACT