Afgelopen vrijdag is officieel het schooljaar afgesloten met het strijken van de vlag. Dus nu hebben de kinderen heerlijk ruim 8 week zomervakantie! Nina is officieel ‘geslaagd’ voor de basisschool en begint na de vakantie op Middle School.Spannend, maar ze heeft er ook veel zin in. Pepijn vindt dat hij nu eindelijk geslaagd is voor de ‘babyschool’ (Kindergarden; de kleuterschool). Hij begint na de vakantie in grade 1 (groep 3).

TBC-kliniek

In het tuberculose programma werken we samen met het ‘health center’ in de wijk. Nadat wij de mensen gescreend hebben op tuberculose moeten ze daarheen om in het programma opgenomen te worden. Hier krijgen ze de gratis medicijnen van de overheid en wij begeleiden ze dan weer verder. Over het algemeen was de samenwerking erg goed. Maar sinds kort is er een nieuwe verpleegkundige die het ons en de tuberculosepatiënten erg lastig maakt. Een bezoekje aan het Health center duurt in plaats van een uurtje een hele dag. En als de verpleegkundige ons ziet aankomen zegt ze: “Oh Bukang Liwayway! I’m scared; you give me lots of work! Don’t bring so many patients; we will run out of medicines!” De meeste tuberculosepatiënten schamen zich al enorm voor deze ziekte en door zulke reacties wordt de drempel om te gaan wel erg hoog. Het afgelopen jaar hebben 91% van onze patienten het programma (6-9 maanden medicijnen) afgemaakt en zijn beter geworden. Dit in tegenstelling tot het overheidsprogramma, waar 56% het programma afmaakt.

The Little Children’s Home

In het babyhuis woont sinds een paar maanden een klein jongetje (nu 6 maanden). Dit jongetje heeft met zijn moeder op straat gewoond en kwam helemaal onder de huiduitslag het babyhuis binnen. Pas na een paar weken bleek dat hij schurft had. Dat is erg besmettelijk is. Intussen was de ziekte al verspreid naar de andere baby’s. Behalve huiduitslag jeukt het ook enorm. Iedereen leek met succes behandeld te zijn, maar sinds deze week is de schurft toch weer terug gekomen. Enkele baby’s zaten weer onder de uitslag. Dus weer opnieuw iedereen behandeld. Zelf hadden we ook wat uitslag. Is dit van de warmte of toch niet? Ineens gaat alles jeuken:). Dus voor de zekerheid hebben we onszelf ook maar behandeld. Hopen dat we het hiermee buiten de deur houden:)

Scholarships

Hans is de afgelopen weken bezig geweest met kinderen screenen die in aanmerking komen voor een studiebeurs. We hebben alle kinderen die waren aangemeld thuis bezocht. Hun huisjes (krotten) waren soms te triest voor woorden. Sommige huisjes zijn volledig in het donker zonder ramen of buitenlucht omdat er tientallen krotten omheen zijn gebouwd. Ergens anders bezochten we een huis dat we alleen binnen konden komen door door het huis van de buren heen te lopen! Op de foto zie je een huis waar we op bezoek waren, op de derde verdieping van op elkaar gebouwde krotten. Het was een soort vliering waar je niet rechtop kunt staan. Daar leefde een alleenstaande moeder met haar drie kinderen en twee honden. Ook de verhalen achter deze erbarmelijke omstandigheden zijn erg triest en uitzichtloos. We hopen dat het studiebeursprogramma een keer brengt in de situatie van deze gezinnen. Er zijn dit jaar bijna 100 nieuwe studenten met een studiebeurs toegevoegd aan ons scholarshipprogramma.