Missional Business Center

Tegenover Hinulugang Taktak park heeft Elfren (in gele shirt rechts op de foto) een bedrijfje. Tenminste, een bedrijfje-in-wording. Elfren bezocht de Start Your Business Training van het Missional Business Center.

Hij maakte met onze hulp een goed bedrijfsplan voor het maken van zeep en wasmiddel. Op dit moment staat de apparatuur voor het maken van zijn producten nog bij hem thuis. Daar kan hij wat expirimenteren met de juiste verhouding van alle ingrediënten.

elfren002

De zeep / het wasmiddel

Als hij zijn ‘recept’ klaar heeft, verhuist de apparatuur naar zijn kleine fabriekshal. Die hal mag hij kostenloos gebruiken van een vermogend Filipino met een warm hart voor kansarmere mensen. Efren heeft na het voltooien van het bedrijfsplan van CCT (een Microfinancieringsorganisatie) een lening van 40.000 peso (ruim 750 euro) gekregen en kan aan de slag.

In het bestuur van CCT zit de eigenaar van een grote Filipijnse apothekersketen. Hij heeft aangegeven dat als de zaak van Elfren goed gaat lopen, hij ook afnemer van zijn zeep/wasmiddel wil worden. Omdat hij zijn productie dan serieus moet gaan opschalen, wil CCT hem ondersteunen met een lening van 2 miljoen peso (zo’n 38.000 euro)! Deze eerste fase is dus erg belangrijk voor Elfren. We hopen dat hij er in slaagt om zijn bedrijf van de grond te krijgen en succesvol te maken.

The Little Children’s Home

blog-july-002

Afscheid nemen van peuter E.

Op 8 juni gingen we met zijn 7-en naar het kinderhuis om afscheid te nemen van peuter E. Hij werd opgehaald door zijn ‘Voor-Altijd-Familie’. In het Little Children’s Home noemen ze dit een adoptiegeboorte. De ouders komen niet langs en nemen het kind direct mee; dat is te abrupt. De ouders zijn meestal drie dagen een poos aanwezig in het kinderhuis en maken zo elke dag een bepaald dagdeel van het kind mee, bijvoorbeeld het opstaanritueel en ontbijt, of op een andere dag het middageten en een wandeling. Op die manier leren ze de wereld waar hun adoptiekind tot dan toe in heeft geleefd goed kennen en ook het kind leert wennen aan zijn nieuwe ouders. Op de laatste dag van deze adoptiegeboorte is er een afscheidsfeest. Samen zingen, elke verzorger vertelt iets over haar band met het geadopteerde kind. Die boodschap wordt opgenomen op video en meegegeven. Tot slot de groepsfoto en dan wordt er natuurlijk gegeten! Na de lunch nemen de ouders met hun kersverse adoptiekind afscheid van het kinderhuis.

blog-july-001

De Voor-Altijd-Familie van peuter E.

Gezin

Begin juni is de zomervakantie begonnen. De kinderen zijn 8 weken vrij. Gezellig samen thuis. Nina, Eva en Pepijn vinden het erg leuk om te helpen met de verzorging van Luke en Maia en natuurlijk ook om lekker met hen te spelen. Ook zijn we een weekje naar het strand geweest. Het was wel een onderneming om alles en iedereen mee te krijgen nu we met zijn zevenen zijn. Maar het is gelukt. We hebben een goede week gehad met mooi weer. Langzaam maar zeker wennen Luke en Maia aan het leven in ons gezin en wij aan hen. De nachten zijn nog wel pittig met veel onderbrekingen. Toch zien we daar ook verbeteringen. Het gaat stapje voor stapje vooruit gelukkig!