Vorige week bleek opnieuw dat Tuberculose soms heel moeilijk te ontdekken is bij kinderen. Deze ziekte komt nog steeds erg veel voor in de Filipijnen. Omdat bij kinderen Tuberculose vaak sluipend aanwezig is en veel invloed heeft op de groei en gezondheid is het belangrijk dit in een vroeg stadium te ontdekken. Alle kinderen die in het babyhuis komen wonen worden getest op Tuberculose. Het lastige is dat de uitslag van deze test niet altijd betrouwbaar is, de symptomen zijn niet altijd eenduidig en ook de aanwezige medische zorg is niet altijd goed voldoende om de juiste diagnose te stellen.

image5Zo kan het dus gebeuren dat kinderen die binnenkomen een negatieve Tuberculosetest hebben en dat bijna 3 jaar later blijkt dat ze helaas toch besmet zijn met Tuberculose. Dit geldt ook voor K. Hij kwam 3 jaar geleden met zijn oudere zus en broer in het babyhuis wonen, waar zijn pasgeboren zusje al was. De oudste zus werd positief getest op Tuberculose. Zij heeft 6 maanden lang de medicijnen ingenomen en is nu genezen. Bij de jongens was de test destijds negatief en ook de dokter verklaarde hen gezond.

K. kampt al jaren met astma waarvoor hij naar een dokter moest. Annemarie regelde dat hij door een Amerikaanse kinderarts (die werkt in een tuberculose kliniek) onderzocht kon worden. Deze arts twijfelde er toch aan of hij -behalve astma- ook tuberculose heeft. Na een aantal testen en wat overleg bleek dit toch het geval. K is een paar dagen geleden gestart met de medicijnen en hopelijk gaat het met zijn gezondheid nu gauw de goede kant op!

Adoptie

image1Na jaren wachten zijn de adoptiepapieren van K. en zijn broer en zusjes eindelijk klaar! Er kan nu naar een familie gezocht gaan worden die maar liefst 4 kinderen tegelijk wil adopteren! Maar deze kids mogen hun nieuwe land niet binnenkomen als ze tuberculose hebben en ook niet als ze nog bezig zijn met de medicijnen (er moet minimaal 6-9 maanden medicijnen ingenomen worden). Gelukkig maar dat we er nu achter zijn gekomen, nu het zeker nog een jaar gaat duren voordat ze kunnen worden opgehaald door hun nieuwe ouders. Als we er in een veel later stadium achter waren gekomen had hun adoptie mogelijk nog langer moeten worden uitgesteld.

image5 image4 image2

Outdoor Ed

dscf0418-lHans en Nina zijn vorige week een week op schoolkamp geweest, ‘Outdoor Education’. Eenmaal per jaar gaan alle kinderen van Middle school (groep 8, brugklas 1 en 2) op kamp. Dit jaar was de bestemming de Taal Vulkaan. De leerlingen hebben de vulkaan beklommen, gezwommen en gedoken in zee, een kip geslacht en zelf klaargemaakt, etc. Ook zijn ze naar een plaatselijke basisschool geweest om voedsel uit te delen, het woordloos boek met de basisschoolkinderen te delen (iedereen kreeg een armbandje in de kleuren van het woordloos boek), liedjes met ze te zingen en spelletjes met ze te spelen. Iedere avond kwamen de leerlingen bij elkaar voor aanbiddingstijd en was er een spreker die hen uitdaagde om werk te maken van hun relatie met God.

2017-02-09-13-21-29

Adoptie Luke en Maia

2 weken geleden hebben we gehoord dat er (eindelijk) een eerste hoorzitting bij de rechtbank is gepland voor de adoptie van Luke en Maia. Helaas is dat pas in mei, maar toch zijn we blij dat we na maandenlang niets gehoord te hebben weer een stapje verder zijn gekomen. Waarschijnlijk komen er minimaal 3 hoorzittingen. Daarna zal het nog een aantal maanden duren voordat de nieuwe geboorte- en paspoortpapieren van Luke en Maia klaar zijn.

maialuke

Groetjes

Hans & Annemarie
Nina, Eva, Pepijn