Tondo. Thuis voor zo’n 650.000 Filippino’s. Een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde met gemiddeld 70.000 mensen per vierkante kilometer. Het is eigenlijk het symbool van ‘De Filippijnse Sloppenwijk’. De wijk van zo’n 9km2 is het armste en minst ontwikkelde district van het land. Tondo is ook het thuis van de (voorheen) beruchte ‘Smokey Mountains’.

Ik ben op bezoek bij de zendingsorganisatie waar een vriend van me werkt. Hij neemt me mee naar deze voormalige vuilnisbelt in Tondo. Er wordt geen vuil meer gestort en er is jaren geleden een dikke laag zand over het afval gestort, maar overal zie je nog troep liggen. Er wonen mensen op deze heuvel van afval. In hutjes gemaakt van oude boxsprings, hout, zeil en golfplaten. Ik zie ‘Yahweh’ en ‘Jesus’ staan op een zeil dat dient als wand van een krot. En in kleine letters: ‘Great God! Great Love! Great Life!’ Mmmm… Ze verbouwen er groenten (!) en leven er in de geur van verbrand plastic; er wordt koperdraad verbrand. Het plastic smelt en het koper kan worden verkocht. Great Life?

Vandaag wordt er een ‘feeding’ gedaan door de zendingsorganisatie. Een YWAM short-term jongerengroep zingt liedjes voor de kinderen, wast de handen van de kinderen en deelt een maaltijd uit. Ik had al best wat eenvoud, armoede en schrijnende leefomstandigheden gezien; op veel plekken proberen de mensen er toch wat van te maken met het weinige dat ze bezitten. Maar Tondo is anders. De armoede hier is niet zozeer het ontbreken van het materiële, maar het ontbreken van waardigheid. De mensen zijn vies. De kinderen smerig. Bloot. Ondervoed. Ze plassen waar ze spelen. Op blote voeten tussen het glas. Dit is hopeloosheid die mij aankijkt.

Ik kan het niet helpen te denken: ‘Het staat 1-0 voor de tegenstander’. Ik geloof in God, maar ook in Zijn tegenstander. Hier scoort hij punten en staat God op achterstand. Ik twijfel geen seconde aan wie de overwinning is. Maar de ‘wedstrijd’ is zo’n slagveld. Daar word je moedeloos van. De enormiteit van de ellende tegenover het soms kneuterige werk dat we hier proberen te doen; 1 stap voorwaarts, 2 terug.

Maar toch, ik weet: God is aan het werk in deze wereld. Dat is onze Hoop. Voor ons hier in Manila en voor jou thuis in Nederland: ‘Laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.’ (Galaten 6:9, HSV).

Groetjes,

Hans en Annemarie
Nina, Eva en Pepijn

NB: Op dit moment overleggen we met de betreffende zendingsorganisatie of we met het Missional Business Center de vrouwen in het Livelihood project in Tondo kunnen trainen met een cursus en een coachingstraject, zodat ze misschien hun eigen bedrijfje kunnen opzetten.

Meest recente berichten

Archief

Aanmelden Nieuwsbrief

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN:

{captcha}

VERANDER VANDAAG EEN LEVEN

Where there is no faith in the future, there is no power in the present.

John Maxwell

DOE MEE
CONTACT