Na negen weken zomervakantie zijn de kinderen vorige week weer gestart met school en zijn wij weer fulltime met de taalstudie bezig. We hebben een leuke maar ook drukke vakantie gehad, met de verhuizing en twee weken naar Calapan voor de taalstudie. We zijn helemaal gesetteld in ons nieuwe huis en de meeste klussen zijn gedaan. We genieten er enorm van om weer een eigen plek te hebben.

Afgelopen weekend zijn Eric (neef van Annemarie) en zijn vrouw Judith op bezoek geweest. Erg leuk en gezellig om familie bij ons over de vloer te hebben. Ook Bronno is weer in de Filippijnen en start volgend weekend met de eerste cursus van Missional Bussiness (www.mbc4you.org).

Familie op bezoek
Tijdens de vakantie viel het gelukkig nog wel mee met het regenseizoen. Maar nu valt er toch elke dag wel een paar uur regen, soms met heftige onweersbuien. Eva en Pepijn vinden het geweldig om in de regen buiten te spelen en grote padden te vangen die tijdens de regen uit het hoge gras komen (hopelijk blijven de slangen in het hoge gras zitten.

Annemarie helpt elke week een dag mee met een tuberculoseproject en de medische kliniek van Bukang Liwayway in de sloppenwijk Cogeo. Veel mensen in de dichtbevolkte sloppenwijken zijn besmet met tuberculose. Doordat ze in veel gevallen geen toegang hebben tot een dokter verspreidt de ziekte zich snel. Er overlijden nog steeds jaarlijks veel volwassenen en kinderen aan deze ziekte. In de ‘kliniek’ worden de mensen gescreend en zo nodig getest. Als blijkt dat ze tuberculose hebben komen ze in aanmerking voor gratis medicijnen van de regering. Getrainde ‘health volunteers’ (die zelf in de sloppenwijk wonen) begeleiden deze mensen en zien erop toe dat ze elke dag hun medicijnen innemen. Er komen ook veel moeders met zieke kinderen naar de kliniek voor medicijnen en advies. Dit is erg leuk om te doen en ook erg goed om de taal te oefenen omdat de meeste mensen geen Engels kunnen. Best lastig om medisch advies te geven in Tagalog, maar met wat hulp en een woordenboek kom ik er wel uit :-).

Groetjes en tot de volgende keer!

Foto’s