Sinterklaas is in aantocht
Om hier thuis ook wat meer in de sinterklaassfeer te raken hebben we met de kinderen wat dingen geknutseld om in huis op te hangen (zie foto’s). Ook op Redcliffe zijn we bezig op een sinterklaasfeest te organiseren. Hoe leg je het sinterklaasfeest uit aan mensen die er nog nooit van hebben gehoord? Als je erover nadenkt is het allemaal ook wel een beetje vreemd 🙂 . Sinterklaas en zwarte pieten, de stoomboot, het paard loopt over het dak, de pieten gaan door de schoorsteen. Je moet er wel een groot geloof voor hebben 🙂 . Eén van de studenten die vorig jaar naar het sinterklaasfeest op Redcliffe was geweest zei dat dat de meest bizarre avond van zijn leven was geweest! We zijn dus druk bezig om er weer zo’n ‘bizarre’ avond van te maken. Een van de Nederanders heeft een mooi filmpjegemaakt om de Redcliffe studenten kennis te laten maken met dit stukje Nederlandse cultuur. Voor de kinderen ook erg leuk om toch een ‘echte’ sinterklaas en zwarte pieten te zien. En aan het eind het overbekende maar leuk filmpje met sinterklaasbloopers.

Redcliffelessen
Één van de vakken die we volgen gaat er vooral over hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op het leven en werken in een andere cultuur. We hebben het o.a. gehad over de cultuurshock, het belang van een taal- en cultuurstudie, de moeilijkheden die je tegen kunt komen als je werkt in een team (b.v. door het samenwerken met verschillende generaties en culturen). Vragen die langskomen is: Hoe ga je om met corruptie? Moet je nou wel of niet een smeergeld betalen? Hoe moet je omgaan met verlies? De komende weken gaan we ons o.a nog verdiepen in ‘Third culture kids’ (zendingskinderen), onderwijs voor de kinderen en hoe je weer opnieuw integreert in je eigen cultuur. Soms lijkt het wel een beetje een ‘ontmoedigingsbeleid’. Maar het is goed om een reëel beeld te krijgen en ons hierop goed voor te bereiden. De handvatten die we krijgen komen zeker van pas.

Studentenleven
We komen er weer opnieuw achter hoe leuk het studentenleven (naast al dat studeren 🙂 ) kan zijn. Elke week hebben we een uurtje communitygroup. Dit is een groep waarin zoveel mogelijk culturen, leeftijden, soorten studie etc. gemixt zijn in een groep van zo’n 8 á 10 mensen. Soms doen we serieuze dingen samen en soms wat minder serieuze dingen. Afgelopen week was het wat minder serieus: we hebben kerstkoekjes versierd!. Erg leuk en het resultaat mag er zijn. Vooral Hans heeft zich van zijn creatieve kant laten zien. Het middelste koekje moet een engelenkoor voorstellen……(de marshmallows zijn dan de engelen). De kinderen waren erg enthiousiast en hebben ze met veel plezier opgegeten. En in het weekend hebben ze zelf ook hun best gedaan.

December
De laatste periode van het eerste semester staat in het teken van Sinterklaas en Kerst en natuurlijk het afronden van de opdrachten voor alle schoolvakken. We kijken uit naar de twee weken Kerstvakantie die we in Nederland zullen doorbrengen. Familie en vrienden weer zien, even geen boeken ‘moeten’ lezen, enzovoort. We hebben er zin in!