We hebben ondertussen al verschillende kerstfeestjes gehad. Op het Kerstfeest van OMF kregen we een varken-aan-het-spit. Dat was wel even wennen voor de kinderen (niet de smaak, wel hoe het er uit zag)…

Kerst wordt hier heel uitgebreid gevierd. Sommigen beweren dat de Filippino’s het beste zijn in het vieren van Kerst.Een paar tradities: vanaf september begint men kerstversiering op te hangen en zijn de kerstliedjes in de winkels te horen, kinderen komen langs de deur om ‘Christmas Carols’ te zingen, ‘iedereen’ geeft elkaar cadeautjes (buren, vrienden, familie); zoals je in Nederland de krantenjongen wat geld geeft rondom Kerst/Oud&Nieuw, doe je dat hier bij de bewakers bij de wijkingang, de wijkpolitie, het wijkkantoor, de vuilnisman en de postbode! Op Kerstavond blijven de Filipino’s op (de karaokemuziek schalt dan overal over straat) tot een uur of 12 en gaan dan samen eten.

Vorige week zijn onze dozen zijn aangekomen. We waren superblij dat bijna alles goed is overgekomen en dat we er niet tot eind januari op hoefden te wachten. Ook de Nina, Eva en Pepijn waren erg blij om hun spullen weer te zien. Met al onze eigen dingen voelt het hier al veel meer als ‘thuis’ en hebben we het huis gezellig kunnen maken.

Veel ‘normale’ dingen in huis gaan hier een beetje anders. Het water uit de kraan moet eerst gefilterd worden voordat je het kan drinken. Uit de kraan komt alleen lauw water, dus voordat het lekker koel is moet je het eerst koelen. Melk maken we zelf met melkpoeder, maar als er geen koel water is dan is er ook alleen lauwe melk bij het ontbijt. Ook maken we zelf yoghurt, dit duurt ongeveer 10 uur en dan moet het nog gekoeld worden voordat het lekker is. Dus e.e.a. vraag iets meer planning dan we gewend waren.