In de Filipijnen is het nu ook ‘winter’, met andere woorden het koude seizoen. ‘s Nachts daalt de temperatuur tot zo’n 20 graden en overdag wordt het ‘maar’ 28 graden. Toen we nog aan het Nederlandse klimaat gewend waren vonden we dat warm. Nu vinden we het te koud om te gaan zwemmen, slapen we met 2 dekens over, zitten we met dekentjes op de bank en soms hebben we zelfs sokken aan om warm te blijven :-). Voor de kinderen is het heerlijk weer om buiten te spelen zonder gelijk bezweet te zijn. Maar ‘helaas’ komt het hete seizoen er zeer binnenkort aan en worden de temperaturen een heel stuk hoger……

Net als in Nederland heerst ook hier een griepgolf. Als gezin hebben we er weinig last van gehad. Maar in het babyhuis zijn de kinderen veel en vaak ziek geweest. Veel kinderen hebben een slecht immuunsysteem. Door ondervoeding, door emotioneel trauma en ook doordat veel kinderen zo dicht op elkaar leven. Ze geven elk virus aan elkaar door.

Het blijft nog steeds een uitdaging om met de lokale gezondheidszorg samen te werken. Elk kind dat naar de dokter gaat en hoest of koorts heeft krijgt sowieso antibiotica. Er zijn maar weinig dokters die een kind nakijken en je dan zonder medicijnen weer naar huis laten gaan. Het blijft dus lastig om te bepalen wanneer je een kind naar de dokter moet sturen en wanneer je het nog kunt aanzien. Ook omdat ik er niet elke dag ben. Maar in periodes dat er veel kinderen ziek zijn ga ik regelmatig extra langs om even te kijken hoe het gaat. Luke en Maia vinden het erg leuk om mee te gaan en met de kinderen daar te spelen. Ook voor Maia is het wel bijzonder dat ze zo vaak terug kan gaan en dat de verzorgers haar zien opgroeien (Maia heeft de eerste 6 maanden van haar leven in het babyhuis gewoond).

Regelmatig komen er ook oudere kinderen langs die geadopteerd zijn. Ze maken dan met hun adoptie ouders een reis naar de Filipijnen en bezoeken het babyhuis. Sommige hebben nog herinneringen, maar anderen waren te jong toen ze vertrokken en weten er niets meer van. De meeste verzorgers werken al 20 jaar in het babyhuis en hebben de meeste van deze kinderen gekend.

Hans en Eva zijn 2 weken geleden op Outdoor Ed geweest. Dit is een jaarlijks terugkerend schoolkamp. Ze hebben geslapen in de open lucht, excursies en wandeltochten gedaan. Dit jaar was het schoolkamp op het eiland Coregidor. Dit eiland heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Filipijnen.

Nina heeft het eerste seizoen gevoetbald en de afgelopen paar maanden heeft ze touch rugby gedaan. Dit is een Australische sport. Ze geniet erg van het sporten. Ze trainen 4 keer per week en hebben ook ook nog 1 of 2 wedstrijden. Het Touch Rugby seizoen is afgelopen. Dus nu heeft ze weer wat meer tijd om zich voor te bereiden op een aantal examens.

Afgelopen week was het op de basisschool internationale week. In deze week word gevierd dat er zoveel verschillende nationaliteiten op school zijn. Op de basisschool alleen zijn al 20 nationaliteiten. Tijdens de vlaggenparade mocht Pepijn de Nederlandse vlag dragen.

In het babyhuis

Spelen op school