Een poosje geleden vierden we de verjaardag van Caleb, de kleinzoon van onze Filippijnse helper. Als een kind hier 1 jaar wordt, wordt dat groots gevierd. De hele familie wordt uitgenodigd en heel veel vrienden. Er wordt versierd, hapjes klaargemaakt en er wordt een clown ingehuurd voor entertainment, prijsjes weggeven, etc.

De rijkere gezinnen huren gewoon een deel van een fastfoodrestaurant waar ze het feest houden. De jarige wordt bedolven onder de cadeautjes en er wordt groots feest gevierd. Er is veel eten en iedereen krijgt een prijs in de quizjes en wedstrijdjes die er gespeeld worden.

Iedereen rijdt mee in onze auto 🙂

Deze traditie stamt uit de tijd er het kindersterftecijfer veel hoger lag dan nu. In veel gevallen haalde een baby onder de twaalf maanden niet eens zijn eerste verjaardag. Als een kind dan toch 1 jaar werd, was hij over de grootste risicoperiode heen (van ziekte, etc) en werd de kans op overleven een stukje groter. Daarom was die eerste verjaardag zo’n mijlpaal, en werd er bij stil gestaan en werd er een groot feest bij gevierd. Tegenwoordig is dat eerste jaar niet meer zo’n risico, maar het feest is er niet minder om.

Spelletjes!

Spelletjes!

Het was leuk om de verjaardag van Caleb mee te maken. Caleb zelf ging halverwege het feest een poosje naar bed terwijl de feestgangers zich uitleefden. Aan het eind kwam hij nog even tevoorschijn om de verjaardagstaart aan te snijden (dat gebeurt hier en in veel andere landen aan het eind in plaats van aan het begin van een feest). Ook Nina, Eva en Pepijn hebben er van genoten. Aan het eind van het feest wordt er met peso-muntjes gestrooid en mogen de kinderen een cadeautje uit een soort rek slaan, dat aan het plafond hangt.

Gefeliciteerd!

De taart aansnijden.

De taart aansnijden.

Groetjes

Hans en Annemarie,

Nina, Eva en Pepijn

Cadeautjes uit een rek slaan.

Cadeautjes uit een rek slaan.

Peson muntjes strooien!

Peso muntjes strooien!