Maanden geleden kwam er een klein baby’tje van 3 maanden oud naar het babyhuis. Hij leefde met zijn moeder op straat. Een week later kreeg hij uitslag over zijn hele lichaam en erge jeuk. Na eerst een verkeerde diagnose, werd er schurft geconstateerd. Baby L werd behandeld tegen de schurft, maar de kleine schurftmijten hadden zich al verspreid. Na een aantal weken kregen meer baby’s uitslag en jeuk. Op dat moment begon ik te werken als verpleegkundige in het weeshuis. Ik had natuurlijk wel van schurft gehoord, maar wist er verder niets van. Dat is inmiddels wel anders! Ik heb me er flink in moeten verdiepen om het te bestrijden. We hebben ervaren dat het erg moeilijk is om er weer vanaf te komen.

De afgelopen maanden hebben we regelmatig dokters bezocht met kinderen die uitslag hadden en keer op keer werd de diagnose schurft gesteld. Verschillende malen hebben we alle kinderen, helpers en bezoekers behandeld en zo goed mogelijk geprobeerd de schurft weg te krijgen. Maar het bleef steeds terug komen. De volgende stap zou zijn om de kinderen een erg agressief medicijn te geven (een soort pesticide). Dat wilden we niet. Daarom hebben we besloten om het nog één keer rigoreus aan te pakken.

Een sponsor uit Duitsland had geld gegeven voor nieuwe matrasjes voor alle kinderen (vaak blijft de schurftmijt achter in matrassen, etc.). We hebben toen alles (en dan ook echt alles) schoongemaakt voordat de nieuwe matrasjes in gebruik werden genomen. Een enorm grote klus, maar het is gelukt!

Alle kleertjes, gordijnen, lakens, handdoeken, etc. zijn naar een wasserij gebracht om heet gewassen en gedroogd te worden. Alle muren, vloeren, kasten, bedden, speelgoed, boeken etc. zijn schoongemaakt met bleek. Alles wat niet grondig schoongemaakt kon worden heeft een hele dag in de hete zon gelegen. Na het schoonmaken is het hele huis gesprayd met gif. Daarom moesten alle kinderen 24 uur ergens anders ondergebracht worden. Ook wij hadden een logeetje, Baby L 🙂

Daarnaast zijn alle kinderen en helpers opnieuw 2 keer met een lotion behandeld tegen schurft. Ons gezin moest er ook weer aan geloven (de derde keer). De lotion moet 10 uur blijven zitten en geeft vaak een prikachtig, branderig gevoel.

Het beleid in het babyhuis is