De Filippijnse organisatie waar wij bij werken (Bukang Liwayway) heeft 5 preschools in verschillende sloppenwijken. De kinderen krijgen hier onderwijs, ze krijgen een maaltijd, ze leren over Jezus en hebben zo een betere start op de normale basischool. Elke preschool heeft aan het eind van het schooljaar ‘Recognition Day, een soort afstudeerfeest. Hans en Spike gaan een praatje houden tijdens deze ceremonie van de preschools. Dit moet natuurlijk in het Tagalog. Ook al hebben we er een jaar taalstudie op zitten, toch moet er nog flink geoefend worden voor dit praatje. Hans heeft het uit zijn hoofd geleerd om goed voorbereid te zijn. Vandaag was de eerste graduation. Het was erg leuk om mee te maken en het praatje ging ook goed.

Einde van de Taalstudie
Annemarie is 2 weken geleden ook geslaagd voor het officiële deel van de taalstudie. Superfijn dat dat nu afgerond is! Ze gaat nu meerdere dagen meewerken in de tuberculosekliniek en daarnaast hoopt ze twee dagen per week te gaan meewerken in een babyhuis voor verwaarloosde en/of in de steek gelaten kinderen. Het babyhuis waar we hebben gekeken vangt kinderen op die zwaar ondervoed en ziek zijn. Deze kinderen wonen op de vuilnisbelt en hebben (soms tijdelijk) intensieve zorg nodig. Triest om te zien dat baby’s van 8 maanden oud nog maar 3,5 kg wegen. Eén meisje was al 1,5 jaar oud maar kon niet liggen of zitten, had een enorme bult op haar rug en woog veel te weinig. Ze bleek Tuberculose in haar ruggenmerg te hebben. Gelukkig is ze nu gestart met medicijnen, is de bult veel kleiner geworden, groeit ze en kan ze meer bewegen.

Nina doet mee met de ‘puppetclub’ op school. Ze hebben een poppenkastverhaal ingestudeerd en geven nu 2 keer per maand een optreden in verschillende sloppenwijken en kindertehuizen. Ze vindt het erg leuk!

De kinderen hebben nu 1½ week voorjaarsvakantie. Hier genieten ze enorm van. Even lekker niet naar school. We zijn een paar dagen weggeweest naar Baguio, een stad in het noorden van het land. Hier is het gemiddeld 10 graden kouder dan in Manila. Heerlijk weer slapen onder een dekbed, ’s avonds de openhaard aan (het was daar ‘maar’ 24 graden ), buitenspelen zonder dat je helemaal bezweet wordt. Er was ook een aantal families van school en OMF mee, dus genoeg te spelen voor de kids. Het bos in Baguio lijkt een beetje op het bos in Nederland, geen hoog gras waar slangen in kunnen zitten, maar dennenbomen en dennenappels.

Nu zijn we weer terug in het warme Manila en genieten van nog een paar daagjes van de vakantie voordat de laatste ‘term’ (10 weken) van school begint.In februari hebben de kinderen ook weer hun ‘International Week’ op school gehad, waarin wordt gevierd dat iedereen verschillend is en elke cultuur en land zijn waarde heeft. Natuurlijk moet je dan in je nationale kleuren naar school!

Groetjes,
Hans & Annemarie
Nina, Eva, Pepijn

Meest recente berichten

Archief

Aanmelden Nieuwsbrief

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN:

{captcha}

VERANDER VANDAAG EEN LEVEN

Where there is no faith in the future, there is no power in the present.

John Maxwell

DOE MEE
CONTACT