Vandaag zijn we met z’n allen naar een cursusdag geweest: voorbereiding voor families die in een ander land gaan wonen. Voor de kids was er een apart programma. Ze hebben op een grote wereldkaart opgezocht waar ze heen gaan en daar een kaartje opgehangen.

Ze hebben gepraat over hoe het is om te verhuizen naar een ander land. Welke dingen ze zullen missen (en welke dingen niet 🙂 ). Waar ze naar uit zien, welke dingen leuk zijn. Welke gevoelens ze hebben over het verhuizen naar de Filipijnen. Hoe ze afscheid kunnen nemen van familie, vriendjes en vriendinnetjes, school en andere dingen die ze zullen missen, en hoe ze zich kunnen settelen op hun nieuwe plek. Ze hebben een ‘eerste-hulp-doos’ gemaakt, met dingen die je kunnen helpen als je verdrietig bent. Ook hebben ze gekeken naar hoe mensen in andere landen zich kleden, hoe ze eten en wat ze eten. Ze hebben een ‘schatkistje’ versierd, waar ze spulletjes in kunnen stoppen die ze altijd bij zich willen houden. En het belangrijkste wat ze geleerd hebben is dat Jezus met ze mee gaat waar ze ook zijn.

Over twee weken hebben we een conferentie van OMF Europa in Engeland. De vrouw die vandaag het kinderprogramma deed, verzorgt die week ook het kinderprogramma. Ze gaat dan verder met de kinderen praten over alle dingen die ze vandaag behandeld hebben. Het leuke is dat deze vrouw ook jaren in de Filippijnen heeft gewoond en ook heeft les gegeven op de Faith Academy (de school waar de kinderen in de Filippijnen heen zullen gaan). De andere kinderen die naar deze conferentie komen, gaan ook naar Manila en zullen ook naar de Faith Academy gaan. Ze zullen het dus ook gaan hebben over de Filippijnen en over de school waar ze naartoe gaan. Een goede voorbereiding voor de kids!

Voor ons was het programma ook erg interessant. We hebben het vooral gehad over hoe we de kinderen het beste kunnen helpen met alle veranderingen. Hoe we onzelf en de kinderen kunnen voorbereiden, kunnen helpen met afscheid nemen en ergens opnieuw settelen, hoe we ze een ‘thuis-gevoel’ kunnen geven, waar we ook zijn. Wat het meest belangrijke is, is dat we als ouders tijd nemen voor elkaar en tijd hebben voor de kinderen.

Groetjes
Hans, Annemarie, Nina, Eva en Pepijn