Hans is eind september een weekje in Nederland geweest omdat zijn broer én onze vrienden gingen trouwen. Superleuk dat hij daar (bij beide bruiloften) bij kon zijn! Annemarie en de kinderen zijn in Manila gebleven.We hebben net een weekje herfstvakantie gehad. We zijn heerlijk drie dagen naar het strand geweest omdat we zomaar gebruik konden maken van het strandappartement van een leraar van school! De meeste filipino’s vinden het nu te koud voor het strand (dat valt best mee als het nog zo’n 30 graden is). Dus we hadden het strand en de hoge golven voor onszelf!

Vorige week is Annemarie mee geweest op een tuberculose outreach. Bukangliwayway was gevraagd om daar ook een Tuberculose kliniek te houden. Dit ‘dorpje’ ligt op een moeilijk bereikbare plek. Geen verharde wegen, maar via modderige paden de berg op, zo’n drie kwartier klimmen. Vooral in het regenseizoen is dat erg lastig. Nadat het twee keer uitgesteld was vanwege de vele regen, was het weer goed genoeg om te gaan. De mensen daar waren enorm blij dat we kwamen. Ze hadden zelf een overkapping van bamboe speciaal voor ons gemaakt. Er kwamen veel zieke mensen en moeders met zieke kinderen naar de kliniek. Niet alleen om op tuberculose getest te worden, maar ook om naar een dokter te kunnen gaan. We hebben aan veel kinder vitamines kunnen uitdelen en mensen medicijnen kunnen geven.

In totaal zijn er in de afgelopen maanden zo’n 35 mensen (waaronder 12 kinderen) gestart met de behandeling tegen tuberculose. Begin november gaan we uitbreiden naar een nieuwe plek en beginnen we daar met het trainen van vrijwilligers. Dit zijn mensen uit de sloppenwijken zelf die willen helpen om tuberculose te bestrijden. Wil je meer weten of lezen over dit project: