De zomer komt eraan! In Nederland zouden we daar blij van worden. Hier zijn we er een beetje ‘bang’ voor gemaakt. Van alle kanten horen we “wacht maar tot het zomer wordt, dan wordt het echt warm!” Tot nu toe ‘genieten’ we nog van het koude weer, zo’n 30 graden. We hopen we maar dat de echte zomer meevalt… De Filipijnse scholen krijgen deze maand allemaal zomervakantie. Onze kinderen moeten nog tot eind mei op hun zomervakantie wachten, maar daarna hebben ze 9 weken vrij!

Aankomende vrijdag komt Annemarie’s moeder op bezoek. De kids kijken er erg naar uit om oma weer te zien (en wij ook). Ze komt om te kijken wat Annemarie’s vader hier in Manila doet (opzetten van een Missional Business Project, zie www.mbc4u.org). Ze blijft twee weken en daarna gaan ze samen weer naar Nederland terug. De kinderen hebben net in die tijd ook ruim een week vakantie.

Annemarie heeft de afgelopen weken een aantal keer meekeken en meegeholpen in een zwangerschapskliniek in één van de sloppenwijken, The New Hope Family Clinic. Elke week komen er zo’n 100 moeders (verdeeld over meerdere dagen). Tweederde van de moeders is alleenstaand en nog erg jong. Veel moeders en kinderen zijn ondervoed. Dit heeft -vooral tijdens de zwangerschap- invloed op de ontwikkeling van de hersentjes van de baby. Een gebrek hieraan heeft een levenslang negatief effect. Door de moeders tijdens de zwangerschap te begeleiden en te helpen met betere voeding, krijgen deze kinderen een betere kans.

De ochtend begint met een bijbelstudie in het Tagalog om deze moeders naast praktische hulp ook te vertellen over de liefde van God. Voor mij een goede oefening met de taal, al duurt het nog wel even voordat ik het goed kan volgen denk ik J. Als ze op hun beurt wachten voor de controles krijgen de moeders een voedzame snack en hun bloeddruk en gewicht worden gemeten. Als de aanstaande moeders afvallen (n plaats van aankomen) krijgen ze speciale rijst mee van ‘Kids Against Hunger’. In die rijst zitten belangrijke voedingsstoffen. Ook wordt er naar de baby gekeken en naar het hartje geluisterd. Voor ons misschien gewoon, maar veel van deze vrouwen hebben dat nog nooit gehoord.

Voordat ze weer naar huis gaan krijgen de moeders nog extra zwangerschapsvitaminen en 6 eieren