Twee weken geleden zijn we verhuisd. We genieten erg van ons eigen huis., al moeten er nog best veel dingen gebeuren. In het begin hadden we wel wat ‘opstart-problemen’, lekkage, of helemaal geen water, vuilnis dat ruim anderhalve week niet opgehaald wordt, Pepijns bed vol kleine kakkerlakken, termieten op verschillende plekken. Gelukkig zijn de meeste van die probleempjes nu opgelost. De kinderen kunnen heerlijk buiten spelen in de buurt.

We hebben veel minder last van uitlaatgassen en zwarte roet (die overal op gaat zitten) doordat we verder van de weg af wonen en het veel groener is. Nadeel is alleen dat er dan ook gelijk weer meer ongedierte is. Zoals mieren die echt overal zitten.

Sinds vorige week zijn we in Calapan op het eiland Mindoro in het guesthouse van OMF. Er is ook nog een andere familie van OMF samen met hun drie kinderen. Dus dat is erg leuk voor de kids. Ze kunnen lekker spelen samen. We zijn hier om wat meer van de cultuur te leren en de taal beter te kunnen oefenen. Er zijn maar weinig mensen hier die Engels kunnen, dus dan moeten we wel Tagalog pratenJ. OMF heeft een aantal projecten in de sloppenwijk naast het guesthouse waar we aan mee kunnen werken. Het is goed om te zien hoe mensen door samen te werken hun families een betere toekomst kunnen geven. Zoals samen rijst inkopen en verkopen, samen sparen. Hierdoor kunnen ze hun families te eten geven en de kinderen naar school sturen. Ook maken de moeders producten zoals tasjes, sierraden, zeep en kaarten om wat geld te verdienen. Aankomende week zullen we gaan helpen bij de preschool. Doordat de armen hun kinderen naar deze preschool kunnen sturen, geeft dat hun kinderen een betere start op de basisschool en krijgen ze in ieder geval een keer per dag een voedzame maaltijd.

Ook hebben we nog twee dagen van het strand kunnen genieten. We hadden veel geluk met het weer. We hebben lekker van de zon en de zee kunnen genieten en prachtige vissen kunnen zien tijdens het snorkelen! Na afloop van het ‘stranduitstapje’ werd het eerste stormalarm afgegeven omdat er een tyfoon op komst was. Gelukkig viel het mee en bleek de tyfoon alleen maar een storm te zijn.