Eind november hebben we gevierd dat we 1 jaar in de Filippijnen zijn! We konden samen terugkijken op een goed jaar in de Filippijnen: langzaam vorderen we in het Tagalog, het einde van de full time taalstudie komt in zicht, de kinderen doen het heel goed op school en hebben het erg naar hun zin.

IMG_3134

Hans is begin december naar het eiland Negros geweest, naar de stad Bacolod. Hij bezocht daar een hulporganisatie die al jaren werkt onder de allerarmsten met preschools, trainingen voor pastors, ouders, en community development werkers. Hij heeft een gevangenis bezocht waar een medische outreach werd gedaan (tandtrekken aan de lopende band en medicijnen uitdelen). De gevangenis heeft een capaciteit voor zo’n 200 gevangenen, maar er zitten er meer dan 600! Daarna heeft Hans een preschool bezocht en een ‘huisje’ van een heel arm gezin (zie foto). De organsiatie besloot het gezin (een moeder met 7 kinderen) te helpen het huis weer bewoonbaar te maken (de tyfoon had enkele zijkanten en dakplaten weggerukt. Gelukkig kan met behulp van de lokale pastors en een paar handige timmermannen het huis nu weer worden hersteld, zodat de familie weer droog zit.

IMG_3140

IMG_3182

Kerstviering

Nog 2 dagen naar school en dan hebben de kinderen kerstvakantie! Op woensdag voeren ze met de hele school een kerstmusical op waar ze lang voor geoefend hebben. Daarna is iedereen wel toe aan een poosje geen school, niet vroeg opstaan (normaal 5.30 uur), geen huiswerk etc. Zelf nemen we ook tussen Kerst en Oud & Nieuw een paar dagen vrij van de taalschool.DSC_0025

DSC_0163

Crisis Respons Team
Hans is de komende weken druk met het Crisis Respons Team. Het hoofd van het team is een paar weken in het buitenland, dus Hans neemt zijn taak over. De noodhulp en wederopbouw (vanuit OMF) in het rampgebied wordt vanuit Manila gecoördineerd. We hebben als het ware 5 gemeenschappen/wijken (Barangays) geadopteerd en daar proberen we te helpen met werderopbouw. Het zijn de plaatsen Marabut, Santa Rita en Tatabunan op het eiland Samar. In die plaatsen helpen we de barangays Legaspi, Binukyahan, Magsaysay, Kangkorvenus en Navatas Guti. Onderaan dit blog vind je wat foto’s van de hulp en wederopbouw.

Onze hulp richt zich op:

  1. Huizenbouw: alle gezinnen krijgen materialen om zelf hun huizen weer te kunnen herbouwen,
  2. Livelihood: opnieuw opgang brengen van de economie; boten voor vissers, zaden en landbouwbewerkingsmaterialen voor de boeren, etc.
  3. Onderwijs: wederopbouw van (vooralsnog) twee scholen, een basisschool en een highschool.
  4. Watervoorziening: herstel van de waterleidinginfrastructuur.

Verder krijgen de kinderen in ‘onze’ barangays volgende week allemaal een Kerstpakketje. Niet directe noodzaak misschien, maar toch een cadeautje om ze ondanks de ellende toch iets van Kerst te kunnen laten vieren.
We kunnen dit allemaal doen zolang er mensen meeleven, meedenken, geld doneren en bidden. We weten dat een heel aantal van jullie ook op een of meerdere van deze manieren betrokken is. Heel erg bedankt!

IMG-20131215-WA0001

Winter
We moeten er nog wel aan wennen om Kerst te vieren in de hitte en zonder familie. Dit geeft een heel andere sfeer aan de kerstdagen. Maar om een beetje in de wintersfeer te komen gaan we volgende week schaatsen in een indoor-schaatsbaan.:)

20131128_104323 (2)

Groetjes
Hans en Annemarie,
Nina, Eva en Pepijn

Meest recente berichten

Archief

Aanmelden Nieuwsbrief

VUL HET ONDERSTAANDE FORMULIER IN:


Noodhulp in de Filipijnen

Loading...

Rampen in de Filipijnen

In de Filippijnen komen regelmatig rampen voor. Alleen al dit jaar zijn er drie die waarschijnlijk de top 10 van de ergste rampen in 2013 gaan halen. Alle drie in de laatste paar maanden:

  1. 9 – 28 september: Een opstand in Zamboanga waarbij 100.000 mensen dakloos zijn geworden. Deze mensen hebben net toestemming gekregen om naar hun huis terug te keren. Helaas zijn de meeste huizen zijn niet meer dan een paar zwart gebakerde palen en hulp voor wederopbouw lijkt er niet te komen.
  2. 15 oktober: Een aardbeving op Bohol die vele mensen dakloos maakten, maar waarvoor weinig noodhulp gekomen is.
  3. 8 november: Supertyfoon Yolanda die bijna 7000 doden veroorzaakte. Er werden 500.000 mensen dakloos en de tyfoon legde in sommige gebieden de hele infrastructuur plat. Dit keer wordt er nationaal en internationaal veel hulp geboden.

VERANDER VANDAAG EEN LEVEN

Where there is no faith in the future, there is no power in the present.

John Maxwell

DOE MEE
CONTACT