Langzamerhand komt het regenseizoen eraan. Dat betekent eindelijk af en toe een dag wat verkoeling na een lange warme periode, maar ook zóveel regen tegelijk dat de straten blank komen te staan, en ook … meer muggen. Over een week hebben de kinderen zomervakantie, maar liefst 9 weken! Eva en Pepijn zien er erg naar uit, ze zijn aan het aftellen. Nina vindt het eigenlijk leuker om naar school te gaan. Vorige week vrijdag hadden ze ‘literacy day’ op school. De kinderen mochten verkleed als een persoon uit een boek. Nina ging als ‘Nim’ (uit Nim’s Island), Eva als Otje (uit ‘Otje’) en Pepijn als badmeester Tom (uit ‘Tom the lifeguard’).

Ook wij zijn aan het aftellen. Niet voor vakantie, maar voor het nieuwe huis. Ze zijn er hard aan het werk geweest. Het is nu bijna af. Het ziet er naar uit dat ze eind volgende week klaar zijn met de renovatie. Het ziet er erg mooi uit! En wat een geluk dat we dit niet allemaal zelf hoeven te doen! De afgelopen tijd zijn wij bezig geweest om de aankomende verhuizing voor te bereiden. Bedden en andere meubels verzamelen, pannen, bestek, servies, etc. Ook hebben we wat decoraties voor de kinderkamers in elkaar geknutseld. We proberen half juni te verhuizen.
Onze taalstudie vordert gestaag. Onze woordenschat wordt groter, we krijgen steeds meer inzicht in de complexe grammatica. En zo langzamerhand kunnen we steeds betere gesprekken voeren in het Tagalog. We zijn nu bijna halverwege de lesstof en zien uit naar het moment dat we ‘echt’ aan het werk kunnen.

De verschillen tussen rijk en arm zijn zo schokkend groot. Wat voor ons heel gewoon is, is voor anderen alleen maar iets om van te dromen. Zoals schoon water om te drinken uit de kraan. Onze helper moet nu tijdens het droge seizoen een heel eind lopen om water te halen. Sjouwen met zware emmers voordat een lange dag werken begint. Het water uit de rivier dat tijdens het regenseizoen wel naar hun huis stroomt is zwaar vervuild omdat de rivier door anderen als wc wordt gebruikt. Ze is bezig om waterleiding te krijgen in haar huis, maar dat is een heel ‘bureaucratische molen’. Ook stuit het op jaloezie van buurtbewoners of kraamkooplui die water verkopen.

Een ander voorbeeld: met je kinderen ergens een ijsje eten, gewoon omdat dat lekker is. Onmogelijk voor straatkinderen. Er kwam een jongetje om geld bedelen, net op het moment dat we ijsjes stonden te kopen. Trakteren dus! Wat een mooi gezicht als zo’n straatjochie, met een grote glimlach op zijn gezicht dan ook kan meegenieten van een heerlijk ijsje!