Dondaynacht 12 november kwam er een zware tyfoon over Manila. Op veel plaatsen is het water inmiddels weer gezakt, maar alles zit nog onder de modder, overal liggen aangespoelde bezittingen en afval. De grote schoonmaak en wederopbouw is voorzichtig aan het beginnen.
Twee weken geleden zou er een grote typhoon recht over Manila heenkomen. We hadden alles buiten opgeruimd en spullen vastgezet. Maar op een beetje regen na gebeurde er weinig. Bij ons tenminste, want we hoorden en zagen dat op veel plekken in de Filipijnen hele dorpen weggevaagd waren door de harde wind, de regen, landverschuivingen en vloedgolfen.
Een week later werd er weer een storm voorspeld en deze zou ook weer over Manila gaan. Dit keer viel het niet mee in het dichtbevolkte Manila. Voor ons was dit de zwaarste typhoon die we in onze tijd hier hebben meegemaakt. Ongelooflijk wat een wind en regen! We zijn dankbaar voor een sterk huis op een plek die niet overstroomt. Maar op een paar kilometer hier vandaan stonden huizen tot aan het dak onder water. Een groot gedeelte van Manila en de omliggende provincies was helemaal overstroomd, famiies zaten lang te wachten op de daken van hun huizen om gered te worden. Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt. Dit is na een zware lock-down van bijna 9 maanden een zware klap voor de heel veel mensen. De vele regen was de oorzaak van de overstromingen in Manila. In een provincie boven Manila werd water uit de dam gelaten om te voorkomen dat de dam overstroomde. Hierdoor kwamen hele dorpen onverwachts onder water te staan. Middenin de nacht werden zoveel mogelijk mensen geëvacueerd, maar voor veel mensen was dat niet meer mogelijk.
Ons huis, het babyhuis en de wijken waar wij werken met de TB kliniek zijn niet overstroomd. Toch hebben de mensen op die plekken het ook moeilijk omdat ze dagen werk verliezen en dus geen inkomen hebben om eten te kopen en hun huizen of kleine bedrijfjes zijn beschadigd door de storm.
Deze week delen we extra voedselpakketten uit om deze families te helpen. Op veel plekken komt de hulpverlening nu op gang en wordt eten en kleding uitgedeeld. We hebben afgelopen weekend geholpen in onze kerk om een heleboel voedselpakketten in te pakken. Vooral voor Luke en Maia was dit een leuk uitje, want die mogen officieel het huis nog steeds niet uit:). Veel mensen zitten nog in evacuatiecentra, dus ze verwachten dat het aantal coronabesmettingen binnenkort hierdoor ook weer gaat stijgen….
Hieronder een aantal foto’s: